Wednesday, 7 August 2013

سرنوشت ایران با این همه تحریم چیست؟

نویسنده: معصومه اکبری
تحريم هاي شديد اقتصادي شوراي امنيت سازمان ملل متحد بر كشورمان در سال هاي اخير بر اثر پا فشاريهاي نا به جاي دولت جمهوري اسلامي ايران بر ادامه سياست هاي نادرستي است كه در مواضع هسته اي پيش گرفته است.
شدت بخشیدن تدریجی باین تحریم ها ازطرف کشورهای صنعتی جهان، بخصوص از طرف ایالات متحده آمریکا و گسترش آن به بخش های مالی و نفت و گاز سبب این گردید، که اثرات این تحریم ها نه تنها بر زندگی روزانه مردم اثر گذارد، بلکه دامنه آن ها گریبانگیر صنایع کشور در مجموع و بخصوص در بخش های منابع زیر زمینی (نفت و گاز) به دلیل عدم دسترسی آنها به سرمایه و تکنولژی جهانی نیز گردید، که تاکنون خسارات های غیرقابل جبرانی از این راه به مملکت تحمیل گردیده است. 
همچنين مواردي نظير آلودگي شديد آب و هوا در شهرهاي بزرگي مانند تهران به صورت مستقيم يا غير مستقيم نيز متاثر از تحريم ها مي شود. از آنجا كه ايران فناوري لازم در توليد سوخت مصرفي وسايل نقليه را ندارد دست به ابتكاري در توليد سوخت داخلي زده كه نتيجه آن ميزان بالايي از سولفور در گازوئيل و جايگزين شدن بنزن به جاي سرب در بنزين كه مراتب خطرناك تر از سرب است به گزارش خبرگزاري فارس: میزان غلظت بنزن موجود در هوای کلان شهر تهران ۵ تا ۳۰ برابر مقدار استاندار است. اثرات مزمن ناشی از استنشاق بنزن باعث اختلالات خونی در انسان می‌شود. همچنین عوارض عصبی ناشی از استنشاق بنزن شامل خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، بیهوشی و رعشه است.
اين همان خودكفايي است كه دولت ايران بارها و بارها با عنوان تحريم هاي سازنده اعلام داشته است. سازنگي ايي كه كشور و مردم را هر لحظه به ورطه نابودي نزيك و نزديك تر مي كند. و اين تنها اشاره ايي مختصر به عواقب تحريم ها بود چه بسا كه مشكلات و دردهاي زيادي گريبانگير مردم كشورمان شده است و دولت ايران همچنان بر شعار (انرژي هسته اي حق مسلم ماست) پا فشاري مي كند حق مسلمي كه در حال گرفتن حق زندگي از مردم ما است.
قبل از برگزاري انتخابات رياست جمهوري اخير در ايران، شرايطي بر كشور حاكم شده بود كه كور سوي اميدي براي تغيير در روند سياست هاي خارجي و هسته ايي ايران به وجود آمده بود و مردم با اميد در آمدن از چاه مشكلات به چاله به پاي صندوق هاي رأي رفتند. 
در " توافقنامه گلستان" که در سال ٢٠٠٤ میان ایران و سفرای سه کشور اروپایی منعقد گردید، ایران متعهد گردید که " تمامی فعالیت های غنی سازی اورانیوم و بازفرآوری به صورت داوطلبانه به صورتی که آژانس تعریف می کند، " تعلیق نماید، و درعوض سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس هم به نیابت از اتحادیه اروپا "حق ایران را برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای برابر با معاهدهٔ منع گسترش سلاح های هسته ای" برسمیت شناختند. آقای روحانی که ریاست هیأت نمایندگی ایران را بعهده داشت، پس این پیروزی لقب "شیخ دیپلمات" گرفت، که بعدها و در روند تبلیغات انتخاباتی برایش به سرمایه ای تبدیل گردید، که توانست بنحو احسن از آن استفاده کند. و شاید هم از همین طریق بود که موفق گردید این امید را در مردم بوجود آورد که اوست که بار دیگر هم خواهد توانست به مناقشهٔ هسته ای خاتمه داده و شرایط رفع تحریم ها را فراهم آورد.اما او و مشاورینش در جریان انتخابات صلاح ندانستند که موضعشان را در سياست هسته اي برای مردم تعریف کنند.
در روزهای آخر دولت احمدی نژاد و در حالیکه کمتر از دو هفته به شروع کار کابینه آقای حسن روحانی باقیمانده است، هر روز خبر جدیدی مبنی بر خرابی اوضاع و ویرانی مملکت منتشر میگردد. پس از آنکه عیسی کلانتری، یکی از مشاوران آقای روحانی وضعیت اقتصاد و به ویژه کشاورزی مملکت را بحرانی خواند، و پیش بینی نمود که:"اگر وضعيت اصلاح نشود، ايران ۳۰ سال ديگر کشور ارواح می‌شود. ... و ۲۰۰ هزار ميليارد تومان می‌خواهيم تا بدون کاهش توليد، بيلان منفی آب را تراز کنيم .". آقای اکبر ترکان یکی دیگر از مشاورین آقای روحانی و همکار او در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان میدارد که: «وضعیت اقتصادی کشور خرابتر از تصور قبلی ماست. ... و دولت بعدی برای پرداخت یارانه‎های نقدی پولی ندارد و برای تأمین نیازهای اساسی مردم با مشکل روبرو است". و کارشناس اقتصادی دیگری وضعیت اقتصادی مملکت را چنین توصیف میکند: "به کار بردن لفظ ویرانه برای توصیف اقتصاد ایران، اجحاف به ویرانه است چرا که ویرانه قابل بازسازی است اما اقتصادی که دولت بعدی تحویل می‎گیرد به نظر نمی‎رسد در کوتاه مدت قابل ساختن باشد.". به گفتهٔ آقای هادی کحال زاده هم: "ایران هم اکنون با یک ابرتورم روبرو است، رشد اقتصادی کشور منفی شده و نرخ بیکاری بیش از ۲۰ درصد است، نرخ فلاکت به بالاترین میزان خود از دههٔ ۴۰ تا به حال رسیده و هفت دهک درآمدی جامعه در زیر خط فقر یا آستانهٔ فقر قرار دارند و ۶۲ میلیون نفر از جمعیت کشور در شرایطی واقع شده‌اند که نیازمند خدمات حمایتی هستند. از سوی دیگر با یک تحریم بین‎المللی سنگین روبرو هستیم که پس از تحریم عراق، گسترده‌ ترین تحریم به کار گرفته شده در ۱۰۰ سال اخیر است."
همهٔ این گفتارها دال بر این است که کشور ایران عملاً دچار ورشکستگی کامل است، و سایر دولتهای جهان هم، از اين شرايط سوء استفاده مي كنند و سرمایهٔ ملی ایرانیان را به تاراج میبرند. چین میلیارد ها دلار پول ایران را بالا کشیده و به کسی هم جوابگو نیست. روسیه برای راه اندازی نیرو گاه بوشهر تاکنون چندین برابر قیمت اولیهٔ آنرا دریافت داشته است و اتمام آنرا به آینده ای نامعلوم محوّل نموده، و کشورهائی چون هند و پاکستان هم بهای نفت دریافتی را با فروش مواد غذایی مسموم می پردازند.

اکنون که بزودی آقای روحانی ریاست قوه مجریه را بدست میگیرد، بر عهدهٔ اوست که به قولهایی که در تبلیغات انتخاباتیش به مردم داده است عمل نموده چرا كه ايران تنها كشور دارنده نيروگاه هسته اي است كه به عضويت كنوانسيون هسته ايي در نيامده و اميدواريم كه سياستي عاقلانه و منطقي در برابر برنامه هاي هسته ايي ايران اتخاذ نمايد.

No comments:

Post a Comment